עורך דין תעבורה

במדינה שבה קרוב ל-5 מיליון אנשים נוהגים, למעלה מ-3.5 מיליון כלי רכב שונים, סביר להניח שמרביתם יתמודדו בשלב כזה או אחר עם עבירת תנועה שביצעו ויצטרכו עורך דין תעבורה לשם ייצוג משפטי. זה יכול להיות שימוש בנייד בזמן נהיגה, חציית קו הפרדה רצוף ואפילו מעבר באור אדום. כל עבירת תנועה מעמידה את רישיון הנהג בסכנה ומלווה גם בקנס כספי כבד ונקודות רישוי.

אז מה עושים כשעוצר אתכם שוטר והאם אפשר להגיע לעונש מקל ללא פסילת הרישיון? עורך דין תעבורה עונה עבורכם על כל השאלות הבוערות.

 

עבירות תנועה חמורות בישראל

בישראל מוגדרים התיקים "האדומים" (או תיקי תלתן) ככאלו שעוסקים בעבירות חמורות וקשות, שהשאיפה של המדינה בהם היא לפסילת רישיון עד תום ההליכים ולעתים גם למעצר בית, מאסר על תנאי או מאסר בפועל.

עבירות אלו כוללות תאונות דרכים עם גרימת חבלה של ממש או תאונה קטלנית (הריגה או גרימת מוות ברשלנות), הפקרה (פגע וברח), נהיגה בקלות ראש בנסיבות מחמירות, נהיגה בשכרות בכמות גבוהה (בדרך כלל של למעלה מ-600 מק"ג), נהיגה בזמן פסילה, מהירות גבוהה מאוד (לרוב של 60 קמ"ש מעל המותר) ונהיגה ללא רישיון נהיגה בתוקף לתקופת זמן ממושכת.

אמנם המדיניות היא לשאוף לעונשים כבדים ביותר, אך אין חובה חוקית בישראל שלפיה אדם שנאשם בעבירת תעבורה חמורה יצטרך להיפרד מרישיונו עד למתן גזר הדין. אפשר כמובן להתנגד לבקשה לפסילת רישיון ממושכת ולהעלות בפני בית המשפט את הנימוקים והטענות האישיים שיגרמו לוויתור על הפסילה עד תום ההליכים.

 

מה החוק קובע לגבי נהיגה תחת השפעת סמים?

נהיגה תחת השפעה נחשבת לאחת מעבירות התעבורה החמורות בישראל שהעונש עליה הוא פסילת רישיון בפועל למשך שנתיים. אם זו עבירה חוזרת, פסילת הרישיון בפועל תעמוד על ארבע שנים. החוק מגלה אפס סובלנות לאנשים שנוהגים תחת השפעת חומרים ממכרים ומסיבה זו, רבים נאלצים להתמודד עם חיפוש של שוטר בתוך הרכב או לקיחתם לבדיקה בתוך תחנת המשטרה.

חשוב לציין בהקשרים הללו את סוגיית הסירוב: החוק רואה במסרבים כאנשים שיש להם מה להסתיר. הרי אם לא נטלו סם כלשהו לפני הנסיעה או במהלכה – מדוע שיסרבו לבדיקה?

כל עוד מדובר בעבירה שנסיבותיה לא חמורות ובנהג שגיליון הרשעותיו נקי, לרוב לא יינתן עונש מאסר. ועם זאת, נהגים שרישיונם נשלל למשך שנה ומעלה, ייאלצו לבצע עם סיום הפסילה מחדש תיאוריה וטסט.

עורך דין לתעבורה הוא הגורם היחידי שיוכל להביא לענישה מקלה בהתאם לנסיבות המקרה, כאשר הוא מתפקד גם כגורם המומחה והמייעץ במקרים מורכבים כמו למשל נהגים תחת השפעה שברשותם רישיון לקנאביס רפואי, ביצוע בדיקת מאפיינים לנהג שלא לפי הנהלים המשטרתיים, חיפוש ברכב שלא מתוך חשד סביר וללא הסכמת הנהג ועוד.

 

הואשמתם בגין נהיגה בפסילה? יש מה לעשות!

נהיגה בזמן פסילת הרישיון נחשבת לעבירה חמורה, אם לא החמורה ביותר מכל עבירות התעבורה. המערכת המשפטית רואה באדם שנהג על אף שרישיונו נפסל בעקבות עבירה מסוימת כמי שמצפצף על החוק ולכן תרצה הפעם למצות איתו את הדין באופן קשה במיוחד, לרוב דרך תקופת מאסר בפועל.

אלא שלנהיגה בזמן פסילה פנים רבות והיא לא תמיד מגיעה מתוך כוונות זדון. במקרה לדוגמה, אדם זומן לדיון בבית המשפט בעקבות עבירת מהירות חריגה ומשלא הופיע לשעת הדיון שנקבעה, נשפט שלא בפניו וקיבל פסילה למשך שלושה חודשים. בביקורת שגרתית של משטרת ישראל, התחוור לנהג כי רישיונו פסול.

הוא טען שמעולם לא קיבל זימון למשפט ולכן לא יכול היה להופיע ליום הדיון בעניינו. בדיקת עורך הדין מול סניף הדואר המקומי אף הוכיחה כי ייתכן שחלה טעות והמכתב כלל לא נמסר ליעד הנכון. לכן בעבירות אלו, נוהג מקובל הוא להוכיח כי הנהג מודע לכך שרישיונו נפסל מסיבה כלשהי על ידי בית המשפט וכי הוא מודע בעת נהיגתו לעובדה שהוא פסול.

 

עורך דין תעבורה בעקבות תאונת דרכים – מתי בדיוק תצטרכו אותו?

כל תאונה היא אירוע פתאומי ומלחיץ ותרומת עורך הדין לתיקים אלו היא אדירה. החוק הראשון והחשוב מכל לגבי תאונות דרכים הוא לעצור במקום התאונה ולעזוב אחרונים על מנת שאיש לא יוכל לטעון להפקרה. בקרות התאונה, יש לתעד את הפגיעה ואת מקום האירוע ולקבל את פרטי העדים, להחליף פרטים עם מעורבים ולזמן את כוחות ההצלה אם צריך.

החוק השני והחשוב מכל הוא לא להודות באחריות לתאונה (למעט מקרים של פגיעה ברכב חונה, שמחייבים השארת פרטים על הרכב הנפגע ודיווח תוך 24 שעות למשטרה). אם תוזמנו לחקירה במשטרה, יש להתייעץ כמובן עם עורך דין.

חשוב להבין שבכל תאונת דרכים, גרסתו הראשונית של הנהג, גם אם נאמרה באופן חופשי או ספונטני לנהג מעורב אחר או לשוטר שהגיע למקום, היא זו שתחרוץ כמעט תמיד את גורלו בהליך המשפטי. לעניין זה חשוב להדגיש ששוטר שמנהל שיחת רקע עם נהג מעורב בתאונה לא יוכל להשתמש בפרטי השיחה כדי להפליל את הנהג, אלא אם ידאג להזהיר אותו מראש כי דבריו עשויים לשמש כנגדו.

ועם זאת, רוב הנהגים לא באמת יודעים מה נכון או לא מבחינת מסירת הגרסה שלהם לתאונה וכתוצאה מכך מסתבכים או נתפסים בשקר. כך למשל, אדם שפגע בהולך רגל ונשאל מה הייתה מהירות נסיעתו, ירצה בוודאי לשקף שהוא נהג זהיר ועירני ולכן יענה שמהירותו הייתה איטית ומתונה. אלא שבחישובי הבוחן למצב כזה, יעלה כי הנהג היה יכול למנוע לחלוטין את התאונה.

לכן התשובה לשאלה מתי בדיוק פונים לעורך דין תעבורה אחרי תאונת דרכים היא – מיד! עורך הדין ינחה אתכם במדויק לפני מסירת כל עדות שהיא, יבהיר לכם מה צפוי בתהליך, יגיע איתכם למקום התאונה (אם צריך) במטרה לעמת את ממצאי השטח כנגד האישומים וייעץ לכם מה לומר בחקירה, אם כי לעתים יהיה צורך להמליץ לכם לשמור בכל מקרה על זכות השתיקה.

 

נקודות תעבורה – איך פועלת השיטה ומה עורך הדין יכול לעשות?

שיטת הניקוד על עבירות תנועה נוצרה במטרה לעקוב אחרי נהגים ולזהות אותם מבחינת פוטנציאל הסיכון על הכביש. שיטה זו מעניקה נקודות תעבורה בסכום מסוים לכל עבירה בהתאם לחומרתה, כך שתתרחש צבירה עד לרף מסוים. המדרגות הן בצבירה של 12, 24 ו-36 נקודות. כל מדרגה תאלץ את הנהג לעבור קורס תיאורטי כלשהו (בדומה לריענון נהיגה).

מספר הנקודות הגבוה ביותר לעבירה בודדת הוא 10 ולכן על מנת להימנע מהחובה בדו"ח הבא למשרד הרישוי, אותו נהג יצטרך להימנע מעבירות נוספות וכך הניקוד יימחק לו אוטומטית כעבור שנתיים והוא לא יחויב בקורס נהיגה מונעת.

באופן כללי, ניקוד של פחות מ-24 יימחק לאחר שנתיים ממועד ביצוע העבירה האחרונה. אך אם בתקופה זו נצברו 24 נקודות ומעלה, מחיקת הניקוד תתארך לארבע שנים ממועד העבירה האחרונה. נהגים שהגיעו ל-36 נקודות רישוי ישללו למשך 3 חודשים. מסיבות אלו, אנשים שנמצאים בסיכון לפסילה בעקבות ריבוי נקודות יצטרכו לשקול מול עורכי הדין את דרכי הטיפול האפשריות בכל דו"ח חדש שיצטבר להם.

 

מתי מתרחשת הסבת דוח משטרה?

מה קורה כאשר הרכב רשום על שמכם אך לא אתם נהגתם בעת ביצוע העבירה? במצב כזה, יהיה צורך לבצע הסבת דוח משטרה, שמעביר את הדוח על שם מבצע העבירה בפועל ופוטר את בעל הרכב מאחריות לעבירה שלא ביצע. ההסבה אפשרית עד 30 ימים בלבד מרגע קבלת הדו"ח ועליה להיות מגובה בתצהיר מטעם עו"ד תעבורה.

זהו נושא רגיש מכיוון שבעל הרכב צריך לפעול מהר כדי שלא ישלם את הדוח על כלל השלכותיו (תשלום מהווה הודאה באשמה וכמובן מלווה בנקודות רישוי) ולא יגיש את הבקשה באיחור, מה שעשוי לגרום לדחייה להסבת הדו"ח. אם אדם אחר הסב את הדו"ח על שמכם, אתם רשאים כמו כל אדם אחר להוכיח את חפותכם ולטעון כל טענה צודקת כדי לבטל את הדוח.

 

ביטול דו"ח תנועה מסוג קנס או ברירת משפט

גם אם קיבלתם קנס או ברירת משפט, זו לא בהכרח גזירת גורל. את הדו"ח שקיבלתם אפשר להמיר לאזהרה, לבטל, להסב או להגיש בקשה להישפט. כל אחת מהאפשרויות הללו טובה לנסיבות מסוימות, לרקע תעבורתי וגם לאינטרס המסוים של הנהג. כך למשל, אדם שקיבל דו"ח על דיבור בנייד בזמן נהיגה (תוך הצמדת המכשיר לאוזן) יוכל להגיש בקשה להישפט בייחוד אם בתיאור השוטר חסרים פרטים מנהלתיים כמו ציון היד האוחזת במכשיר וצבע הטלפון הנייד.

נהגת וותיקה שקיבלה דו"ח מהירות ויש לה עבירה קודמת מלפני עשור, תוכל להמיר את הדו"ח באזהרה מאחר ולא נרשמו לה עבירות תנועה בחמש השנים האחרונות. אדם שקיבל דוח לאחר שנתן את הרכב לזוגתו יוכל לבקש הסבה של הדו"ח על שמה. וכן הלאה.

כל אחת מהפעולות הללו אמורה וצריכה להתבצע מול עורך דין תעבורה מיומן, מאחר והוא מצוי בפרטי פרטים בכל אחת מהאפשרויות השונות ויוכל להציג את טענות הנהג כראוי לאחר ששקל את האפשרות היעילה ביותר. בנוסף, עורך הדין יסייע בכל מקרה שבו התביעה תסרב לבטל את הדו"ח ותאלץ את הנהג להגיע לשלב ההוכחות או לערער על פסק דין שניתן, מה שמצריך ידע בניהול התיק ושליטה מלאה בראיות.

*אין לראות באמור לעיל ייעוץ משפטי ולפני כל פעולה משפטית יש להתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום ואין הכותב אחראי על שום נזק אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.

לחזרה לחלק מסוים בעמוד זה:
לקבלת ייעוץ מעורך דין
מידע נוסף
נהג חדש

קיבלת רישיון נהיגה? ברכות! הנך נהג חדש במדינת ישראל.

עורכי דין מומלצים נוספים:

השאירו פרטים ועו"ד יחזור אליכם בהקדם

שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם עורך דין תעבורה, אשמח לקבל פרטים.
דילוג לתוכן